nedjelja, 1. srpnja 2012.

S D M S H ili totalitarizam

Slijed događanja nakon izbora novog Predsjedništva DMS grada Zagreba

Krajem 04/2012. održana je Izborna skupština DMS grada Zagreba (dalje DMSGZ).
Kao i na svakoj normalnoj Izbornoj skupštini cilj i svrha je bilo izabrati ljude koji će voditi udrugu. Tako je po željama i izboru VEĆINE članova koji su prisustvovali i imali pravo glasa izabrana nova Predsjednica DMSGZ.
Protukandidat je bila dugogodišnja predsjednica SDMSH (Savez društava MS Hrvatske), koja je željela biti i Predsjednica DMSGZ. Pošto nije dobila dovoljan broj glasova te već na samoj Skupštini objavila da će „srušiti ove izbore“.
Naravno da je u tom smislu odmah i poduzela radnje prema Uredu za opću upravu grada Zagreba i uložila prigovor.
30.06.2012. održana je Izborna skupština SDMSH na kojoj se birao novi predsjednik SDMSH. Pravo glasa i govorenja uopće, imali su samo oni predstavnici DMS RH koji su donijeli pravomoćna Rješenja svojih Ureda tj. državne uprave.
S obzirom na opstrukciju rezultata Izborne skupštine DMSGZ od strane  predsjednice SDMSH, Predsjednica, dopredsjednica i članica predsjedništva DMSGZ nisu mogle predstavljati NAJVEĆU udrugu oboljelih od MS u RH, jer takvo Rješenje nisu imale.
Predsjednica SDMSH je uspjela u svom naumu da onemogući konkurenciju, jer je osim nje kandidaturu za Predsjednika SDMSH istaknula samo dopredsjednica DMSGZ. Rješenje nadležnog ureda za uopću upravu kojeg su u petak 29.06.2012. posjetili članovi Nadzornog odbora SDMSH (tako su izjavili predstavnicima DMSGZ) nije do 30.06.12 izdalo Rješenje o potvrđivanju rezultata Izborne skupštine.
Predsjednica SDMSH prigovorom nakon svog neuspjeha na Izbornoj skupštini DMSGZ učinila je da DMSGZ ne dobije pravovremeno Rješenje Gradskog ureda za opću upravu, koji nije žurno izdao Rješenje usprkos poslanoj Požurnici.
Tako je Nadzorni odbor SDMSH i Predsjedništvo SDMSH kandidaturu protukandidatkinje proglasilo nevažećom.
Kao razlog je navedeno:
1.    da je prijava kandidatkinje stigla prekasno, što se u provjerama na licu mjesta pokazalo kao LAŽ, jer je datum urudžbiranja ranije od krajnjeg
2.    da je neovlašteno korišten žig udruge kod isticanja kandidature dopredsjednice DMSG (što pak nema veze sa kandidaturom, pošto u Statutu SDMSH nije propisano TKO se može kandidirati za Predsjednika i kandidira li se član sam ili ga kandidira njegovo matično ili neko drugo društvo)
Tako za sve koji ne znaju, dosadašnja predsjednica je i nova predsjednica.
Za sve koji znaju i bili su tamo, njima na dušu ide glasanje o svim točkama dnevnog reda, a pogotovo o izboru predsjednika SDMSH.
Samo je jedno DMS s pravom glasa bilo protiv JEDINE kandidatkinje (radi se također o jednom od većih DMS u RH).
Ono što je svrha DMS u RH, a time i SDMSH je ovdje po strani, bitno je bilo samo hoće li određena osoba ostati i slijedeće 4 godine u toj fotelji, a svi koji po kuloarima šapuću o tome kako se s tim ne slažu, digli su ruku „ZA“ izbor.
Većina koja je na Skupštini potvrdila da je pročitala materijal nije niti otvorila kovertu, jer da je, vidjeli bi i razne pogreške u tekstu, neke i suštinske, također i matematičke (financijski izvještaj), no mi koji smo pozorno pročitali primljeni materijal, nismo imali pravo glasa.
S obzirom da nije bilo prava glasa niti postavljanja pitanja, upućujem ih ovim putem, a proslijediti ću ovo u obliku pisma svim DMS u RH, a također i svim grupama na FB koje su otvorila DMS RH.
Molim da mi se kao članu DMSGZ, a samim tim i članu SDMSH (SDMSH je sačinjen od DMS RH, a one pak imaju članove> analogijom ja sam član SDMSH:
·         BAZA podataka (registar)?
Što je to ?
Jesu li to podaci o oboljelima od MS u RH ili o članovima udruga?
Ako su podaci o oboljelima, tko podatke prikuplja i na kojim mjestima, kome ih dostavlja , tko ih ima pravo koristiti i tko ih distribuira i kome?
(Udruge, naravno po Zakonu moraju imati popis svojih članova, ali to nije broj usporediv sa brojem oboljelih.)
·         Što rade (svrha, cilj, članovi) MS Zadruge? Koji su rezultati?
·         Plaća li SDMSH svoje partnerstvo na internetskoj stranici http://www.multiplaskleroza.hr/?
SDMSH ima svoju internetsku stranicu i trebao bi objavljivati podatke koji se sad objavljuju na stranici na kojoj je partner.
·         Hoće li SVI članovi morati svoje članstvo obnoviti uz dokumentaciju koja DOKAZUJE da boluju od MS, jer je SDMSH na Skupštini 30.06.2012. iz naziva izbacio „srodne bolesti“?
·         Što će SDMSH učiniti da se brojnim oboljelima od MS iz RH koji su obavili postupak balonske angioplastike omogući kontrola i liječenje CCSVI u Hrvatskoj?
(molim ne odgovarajte mi floskulama o nedokazanim poboljšanjima i opasnom zahvatu)
·         Pitanja o financijskom izvještaju neću postavljati ovdje.
I za kraj, mi koji smo članovi DMS u RH, prema naputku i obrascu SDMSH ispunjavali smo Zdravstveno socijalni list koji je morao ovjeriti neurolog.
NIGDJE na samom listu ne stoji podatak o dijagnozi osobe koja se učlanjuje te također niti obaveza prilaganja medicinske dokumentacije iz koje bi bila vidljiva dijagnoza.
Mnoge baš taj potpis neurologa, naručivanje i čekanje odbija od učlanjenja, ali ako se zbog promjene uvjeta članstva bude tražila DIJAGNOZA na papiru (otpusno pismo, neka medicinska dokumentacija) onda će vjerujem i članova biti više.
Oni za koje SDMSH postoji nisu u ovom tekstu, jer oni u ovoj priči nisu bili niti bitni. Jer da jesu, ne bi najveće DMS u RH (DMSGZ), već dva (2) mjeseca bilo onemogućeno u radu.