ponedjeljak, 8. kolovoza 2011.

Pismo svim DMS-e u RH povodom konferencije 26.09.2011. u organizaciji SDMSH

Poštovani,
oboljeli od Multiple skleroze (MS) se više od godinu dana bore da teorija prof. dr. Paola Zambonia, o povezanosti venske malformacije (suženje i malformacija jugularnih i ostalih vena koje ODVODE krv iz mozga) ima uzročnu vezu sa MS-om, bude kvalitetno ispitana i dostupna pacijentima u RH.
Trenutno se većina neurologa, većina društava MS u Hrvatskoj, a i u svijetu prema toj teoriji odnose sa negiranjem i ignoriranjem. U Hrvatskoj se u bolnici Sestara milosrdnica radi pregled po metodi prof.dr. Zambonia, a jedna liječnica iz te bolnice je na doktorskom studiju u Ferrari.
Oboljeli od MS su se organizirali na FB i raznim forumima i čine što mogu da svi oboljeli budu o tome informirani. Postupak uklanjanja tog venskog poremećaja je balonska angioplastika, uz eventualno ugrađivanje stenta, ako je potrebno.
Neurolozi se pod maskom brige za naše zdravlje vjerojatno više brinu za gubitak prihoda od raznih naknada za promoviranje lijekova za MS, prihodi kojih su prema podacima u 2008.g iznosili 8 mlrd $.
Velik broj eminentnih neurologa u svijetu, a i kod nas, promotori su nekog lijeka za MS i govore na skupovima neurologa o tim lijekovima čije kliničke studije vode, kao osobe financirane od kompanija čije proizvode u stvari reklamiraju.
Njihovo mišljenje o ovom postupku je zasnovano na direktnom sukobu interesa, ali u našoj zemlji to još nije dovoljno praćeno i onemogućeno. Svakako bi neurolozi i ostali liječnici, bez obzira na specijalnost, kad govore o nekom postupku ili lijeku, trebali navesti u kom svojstvu govore i koji su njihovi financijski interesi, što je obavezno na skupovima raznih specijalista u svijetu. Također pri pisanju članaka i recenziji članaka o nekom postupku ili lijeku trebala bi navesti podatak o financijskom interesu autora.
Nadamo se da ćete se potaknuti ovim zainteresirati za istraživanje povezanosti CCSVI i MS te informirati svoje članove.
Također očekujemo da ćete na skupu koji se održava 26.09.2011. na koji ste pozvani od strane SDMSH upitati prisutne neurologe i predstavnike farmaceutskih kuća, a pogotovo predstavnike Ministarstva zdravstva što se radi po pitanju CCSVI u RH.
U proteklih godinu dana puno oboljelih iz RH sa vlastitim sredstvima je otišlo na postupak angioplastike u susjedne zemlje, a rezultati su obećavajući, pa smatramo da bi DMS i SDMSH trebali napraviti okrugli stol i sa oboljelima koji bi iznijeli svoje viđenje liječenja MS uklanjanjem CCSVI kao mogućeg uzroka.
S obzirom da je uzrok MS do danas nepoznat, a lijekovi koji se propisuju su na simptomatskoj bazi, smatramo da je jednako ispravno i učinkovito probati napraviti vene prohodnima, kao i uzimati lijekove.
Oboljeli trebaju biti informirani i sudjelovati u odlučivanju o liječenju, što je do sad bio rijedak slučaj.
Ako želite saznati više o CCSVI i MS, molimo posjetite ove linkove http://www.facebook.com/pages/Multipla-skleroza-i-CCSVI-Croatia/335533496177
https://docs.google.com/fileview?id=0B_ZcyTcz58qVM2VlODE2YzEtMDc0NC00Nzc3LWIwOTMtNGRkNGQ0ODkzODVm&hl=en&pli=1 

S poštovanjem,
u potpisu oboljeli od MS (imena i prezimena u originalnom mailu)


Nema komentara:

Objavi komentar