nedjelja, 3. ožujka 2013.

Uljno-proteinska prehrana dr. Budwig


 
Laneno ulje i svježi nemasni kravlji sir osnova su ove prehrane
Uljno-proteinsku prehranu osmislila je dr. Johanna Budwig, njemačka znanstvenica, doktorica kemije i fizike i ekspert za masnoće koja je prije skoro 60 godina shvatila kako suvremeni način života i industrijski prerađena hrana pogoršavaju zdravstveno stanje čovjeka. Provela je više od pola života objašnjavajući svijetu koje koristi ta prehrana daje, a u nastojanju da širu javnost upozna sa svojim saznanjima napisala je desetak knjiga.

Uljno-proteinska prehrana, zajedno s ostalim dijelom Budwig protokola (koji čini još i terapija sunčevim zrakama, izbjegavanje stresa i zatrovane okoline, te korištenje Eldi ulja), omogućuje tijelu da ozdravi od teških bolesti.
Uljno-proteinska prehrana dr.Budwig dokazala se uspješnom tamo gdje su mnogi konvencionalni lijekovi podbacili.
Koristi se u terapijama u slučajevima raka, arteroskleroze, bolesti srca i krvnih žila, povećane prostate; koristan utjecaj ima kod artritisa, ekcema i drugih kožnih bolesti, dijabetesa, depresije i cijelog niza drugih bolesti.

Teorijske postavke uljno-proteinske prehrane
Dr. Budwig je otkrila da je krv ljudi teško bolesnih od raka deficitarna u nekim važnim esencijalnim sastojcima kao što su fosfati i lipoproteini, za razliku od krvi zdravih osoba. Otkrila je da, kada se ovi prirodni sastojci nadomjeste, tumor lagano odumire, slabost i anemija prestaju i životna energija se vraća. Simptomi raka, nepravilan rad jetara i dijabetes se ublažavaju.
Dr. Budwig je potom otkrila prirodne načine kako da ljudi prehranom nadoknade ove esencijalne sastojke koji su potrebni tijelu. Ova dva prirodna sastojka su laneno ulje i svježi nemasni sir, a potrebno ih je uzimati zajedno kako bi se postigao učinak - pošto jedan djeluje kao nositelj da bi se sastojci drugog mogli osloboditi.
Dr. Budwig je bila veliki protivnik takozvanih "lažnih" masti – "hidrogeniziranih",
"djelomično hidrogeniziranih", u stvari trans-masnih kiselina. Kemijskim razlaganjem ove masnoće postaju štetne tvari koje se odlaže u tijelu. Na primjer, srce odbacuje ovakve masti i one završavaju kao anorganske masne naslage na samom srčanom mišiću. Na kraju blokiraju cirkulaciju, oštećuju rad srca, sprečavaju obnavljanje stanica i ometaju slobodan protok limfne tekućine.


Pojednostavljeno na staničnoj razini događa se sljedeće:
§ negativno nabijene, višestruko nezasićene masne kiseline sastavni su dio stanične membrane
§ u staničnoj jezgri nalaze se pozitivno nabijeni proteinski spojevi koji sadrže sumpor
§ zajedno su neophodni za staničnu izmjenu tvari
§ zajedničko djelovanje višestruko nezasićenih masnih kiselina i proteinskih spojeva koji sadrže sumpor preduvjet je za optimalno aerobno stanično disanje i ispravnu diobu stanica
§ manjak višestruko nezasićenih masnih kiselina dovodi do nedostatka kisika u stanicama, zatim do anaerobne izmjene tvari, te razarajuće diobe stanica
Opće preporuke uljno-proteinske prehrane
Cilj prehrane je reaktiviranje vitalnih funkcija stanice. To se postiže uzimanjem prirodnih nezasićenih omega-3 masnih kiselina, koje npr. sadrži laneno ulje, koje postaju topive u vodi kada su pomiješane sa svježim nemasnim sirom. Ta dva sastojka kombiniraju se s ostalom zdravom hranom - svježim voćem i povrćem (bilo sirovo, kuhano ili kao hladno prešani sokovi), sirovim orašastim plodovima (ne kikiriki), određenim žitaricama (riža, heljda, proso i sl.), začinima, čajevima i medom.
Ako se koristi laneno sjeme, mora biti svježe mljeveno. Od masnoća dozvoljeno je koristiti samo laneno i kokosovo ulje.
Kokosovo ulje koristi se kod kuhanja jela, jer se zagrijavanjem ne stvaraju štetni sastojci.
Laneno ulje treba biti nerafinirano i hladno prešano, a stupanj gorčine pokazuje njegovu kvalitetu. Ne smije se zagrijavati, već se dodaje jelu tek na kraju pripreme.
Moguće ga je kratko zagrijavati samo uz odgovarajuću zaštitu (npr. pomoću sulfhidrilne skupine koja se nalazi u začinima kao što je npr. papar), ali ni tada dulje od minute!
Obroci pripremljeni s lanenim uljem moraju se odmah pojesti.
S druge strane, potrebno je izbjegavati meso i mesne prerađevine, šećer, kolače i peciva, tjesteninu, svu konzerviranu hranu, te sve životinjske i biljne masnoće (osim lanenog i kokosovog ulja).
Osnovica Budwig prehrane je smjesa sira i lanenog ulja. Omjer je 1 prema 2
=>1 žlica ulja i 2 žlice sira.
 
 
 
  
Svaki dan u obroku možete mijenjati sastojke prema ukusu te smjesu sira i lanenog ulja kombinirati s ostalim voćnim sokovima (trešnje, borovnice i sl.), naribanim voćem (po zimi jabuke) ili suhim voćem (grožđice, marelice i sl.) natopljenim u soku od jabuke.
Također možete dodavati mljevene orašaste plodove
(ne kikiriki), banane, sok od limuna, kakao, kokosov orah, vaniliju, cimet kao i heljdu, proso i rižu.


Nema komentara:

Objavi komentar