četvrtak, 27. svibnja 2010.

ANEMIJA? zbog viška željeza?

ANEMIJA link http://www.medicina.hr/clanci/Anemije.htm

Na linku je cijeli tekst, a ja sam ovdje stavila ono što mi se činilo zanimljivim i povezano s našim problemom....

Što je anemija?
Sama riječ anemija na latinskom jeziku znači "bez krvi".
Praktično, naziv anemija upotrebljava se za poremećaje građe i funkcije crvenih krvnih stanica, eritrocita, koji uzrokuju smanjenje njihova broja ili njihovu nedjelotvornost.
Što je eritrocit?
Eritrocit je crvena krvna stanica koja služi za dopremu kisika od pluća do stanica i za odstranjenje ugljik-dioksida u obrnutom pravcu.
Eritrociti nastaju u koštanoj srži i nakon otpuštanja u krv tamo žive oko 120 dana. Važan dio eritrocita je molekula hemoglobin koja se sastoji od bjelančevina i željeza. Različiti vanjski i unutarnji (greška u samom eritrocitu) poremećaji mogu izazvati anemiju.

Anemija zbog viška željeza
Anemija zbog viška željeza može nastati zbog pojačanog iskorištavanja željeza iz probavnog sustava ili zbog brojnih transfuzija krvi. Mogu biti uzrokovane različitim lijekovima ili zloćudnim bolestima.
Ponavljanje transfuzije željeza dovode do gomilanja željeza u organizmu i njegova odlaganja u tkivima. Najteže su posljedice njegova odlaganja u srčani mišić i jetru. Unatoč ovoj opasnosti, postoje bolesti kod kojih su potrebne česte transfuzije za preživljavanje.

Jedini način liječenja jest kelacija, vezanje željeza lijekovima od kojih se najbolji pokazao desferoksamin.

Anemija zbog manjka vitamina B12 (kobalamina)
Anemija zbog manjka vitamina B 12 naziva se još i megaloblastična anemija (zbog toga što su eritrociti u ovoj bolesti veliki).

Uzroci
Bolest može nastati uslijed nedovoljnog unosa hranom (npr. vegetarijanska prehrana), poremećaja probavnog sustava koji uzrokuju manjak unutrašnjeg faktora potrebnog za apsorpciju B12 iz crijeva, parazitarnih bolesti, otrovanja dušik-oksidom.

Simptomi
Simptomi bolesti dolaze od strane krvotvornog, živčanog i probavnog sustava a uključuju: slabost, poremećaj vida, vrtoglavicu, zvonjavu u ušima, lupanje srca, bolove u prsištu, simptome zatajenja srca, bolan jezik, gubitak apetita, proljev, poremećaj iskorištavanja pojedene hrane. Najveći su problem promjene na živčanom sustavu jer one ostaju i nakon liječenja bolesti. Znakovi uključuju umrtvljenost i trnce u rukama i nogama, slabost, poremećaj ravnoteže i mentalne poremećaje koji se mogu kretati od blage zaboravljivosti i nervoze do teškog poremećaja spoznajnih funkcija i psihoze.

Liječenje
Liječenje obuhvaća uklanjanje uzroka, tj. osnovne bolesti koja je dovela do manjka vitamina B12 i nadomjesno liječenje. Nadomještanje vitamina ne radi se lijekovima koji se daju na usta već injekcijama u mišić. Liječenje traje doživotno.
Čak i uz najbolje liječenje, simptomi od strane živčanog sustava ne moraju se potpuno povući.

Anemija uzrokovana zatajenjem žlijezda s unutarnjim izlučivanjem
Lagana do umjerena anemija prati smanjenu funkciju štitne žlijezde (hipotireoza), smanjenu funkciju kore nadbubrežne žlijezde (Addisonova bolest), smanjenu funkciju spolnih žlijezda (hipogonadizam) i smanjenu funkciju hipofize (panhipopituitarizam).
Anemija se javlja kod ovih bolesti zbog utjecaja hormona navedenih žlijezda na normalni rast crvenih krvnih stanica, eritrocita.

Liječenje
Sve anemije zbog manjka hormona brzo se popravljaju s početkom nadoknade hormona.

LINK na studiju započetu 2009. sa svrhom kontrole lijeka za vezanje željeza iz organa....
Ferrochelating Treatment in Patients Affected by "Neurodegeneration With Brain Iron Accumulation" (NBIA)

http://clinicaltrials.gov/archive/NCT00907283/2009_07_28

1 komentar:

  1. Pozdrav, ovi simptomi su grozni, a i posljedice. Moja prijateljica boluje od anemije i dosta ju to sprečava u fizičkim aktivnostima, najčešće se povuče sa strane kada se nešto igra. Prije jo jje bilo gore i imala je "napade" slabosti, ali sada je lakše jer pije lijekove svakodnevno već duže vrijeme.

    OdgovoriIzbriši