srijeda, 26. svibnja 2010.

MS dan i moje opservacije

http://www.voiceprompt.co.uk/mssociety/ccsvi/archive.html
snimak sa sastanka MS UK i MS-CCSVI UK 26.05.2010. London.


Nakon gledanja i ovog sastanka udruženja MS UK i MS-CCSVI UK nametnulo mi se nekoliko zaključaka.
Ne mogu reći razmišljanja, jer tako razmišljam već nekoliko mjeseci, ali sad su mi se homogenizirali zaključci.


1. Istraživanja o taloženju željeza u mozgu za razne neurološke bolesti rade se već godinama,prije pojave MR to je naveo i dr. Schelling te potencirao da oboljelima od MS treba pregledati vene, svi oboljeli imaju povećanu količinu željeza u mozgu.

Rađene su do sad brojne studije o taloženju željeza i vezi neuroloških bolesti, smještaju i koncentraciji željeza.

2. Željezo koje se kod oboljelih od MS-a taloži u mozgu smješta se uz vene (venocentrično) i to je pokazano na MR uređajima snage 3T do 7T koji se upotrebljavaju u studijske svrhe i nepotrebni su za buduće dokazivanje i trošenje novca na kupnju takvih jakih uređaja i izliku da se dijagnoza ne može obaviti bez toga.

3. Studije o propusnosti BBB (krvno – moždane barijere) nisu dovele do zaključka, a niti do rješenja zašto, što i kad propušta BBB i što se potom događa.

4. Proučavanje raznih tipova MS-a nije dovelo do zaključka zašto postoje razni tipovi bolesti i što ih uzrokuje.

5. Pronalaženje, istraživanje lijekova za MS, koja financira farmaceutska industrija ne potiče pronalaženje UZROKA MS-a.

6. Lijekovi za MS dostupni danas za eventualno zaustavljanje bolesti imaju relativno mali postotak uspješnosti.

7. Isti ti lijekovi ne prepisuju se svima oboljelima i dobiva ih mali dio oboljelih.

8. Teorija CCSVI neosporno pokazuje venske malformacije.

9. Oboljeli tretirani od CCSVI-a pokazuju poboljšanja stanja koja nisu zabilježena upotrebom niti jednog navedenog lijeka.

10. Lijekovi testirani u propisanim kliničkim studijama nekoliko godina unatoč tome izazivaju nus pojave koje nisu zanemarive, čak i sa fatalnim ishodom.

11. Farmaceutska industrija kupuje vrijeme.

12. Neurolozi kupuju vrijeme.

13. MS udruge u cijelom svijetu, na žalost većina njih, kupuje vrijeme.

14. Ono što oboljeli od MS-a nemaju je VRIJEME.

15. Oni koji vjeruju u teoriju CCSVI preuzeti će na sebe rizik procedure oslobađanja vena, ako je potrebno i ugradnje stenta.

16. Istraživanja bez postupaka ne vode nikamo, a postupak ne šteti.

17. Istraživanja farmaceutske industrije, neurologa, kliničara…. ako im je dobrobit pacijenta na prvom mjestu, trebaju ići u smjeru
-kako spriječiti taloženje željeza,
-kako onemogućiti toksinima prelazak BBB i
-kako brže i uopće obnoviti mijelin.

18. Dok osobe iz zaključaka 11.,12. i 13. ne priznaju da je proteklih 50 godina bilo lutanje u magli i da je ovo prijelomna točka za uključivanje i drugih grana medicine, teorija CCSVI neće biti prihvaćena.

19. U Hrvatskoj koja ima dobrih vaskularnih kirurga i izvrsnih intervencijskih radiologa, a nema novca za udio u osiguravanju dividende dioničarima farmaceutskih kuća, teorija CCSVI je dar s neba pa makar i ne mislili na benefit pacijenta.

Možda smo svi mi koji vjerujemo u CCSVI u krivu, možda je placebo, ali dok liječnici bilo koje specijalizacije ne pokažu nešto učinkovitije i manje opasno ja vjerujem u CCSVI , očekujem poziv i  nadam se da mi neće biti gore.

Nema komentara:

Objavi komentar