četvrtak, 15. rujna 2011.

Korisnost IVUS-a u dijagnostici kronične cerebrospinalne venske insuficijencije i multiple skleroze

CIRSE 2011,
Korisnost IVUS-a u dijagnostici kronične cerebrospinalne venske insuficijencije i multiple skleroze

Pres. Broj: P-492 - Korisnost IVUS u dijagnostici kronične cerebrospinalne venske insuficijencije i multiple skleroze
M. Stefanini, S. Fabiano, Del Giudice C., C.A. Reale, S. Marziali, V. Cama, R. Gandini, G. Simonetti
Rim / IT

Svrha:
Kronična cerebrospinalna venska insuficijencija (CCSVI) je venska cerebrospinalna bolest koja se od nedavno dovodi u vezu sa multiplom sklerozom. Dijagnostika se može obavljati doppler ultrazvukom i angiografijom. Ograničenost angiografije je nedostatak uvida u venske stijenke. U našoj studiji istraživali smo korisnost IVUS-a za otkrivanje CCSVI anomalija.

Materijal i metode:
Od rujna 2010 do siječnja 2011, 13 bolesnika s multiplom sklerozom i CCSVI koji su bili uključeni u ovu studiju, ocjenjivani su doppler ultrazvukom. Venografija je izvođena kroz lijevi transfemoralni retrogradni pristup sa 5 fra introducer sheet (o.p. uvoditelj). Venografija i IVUS kontrola je provedena na ileo-lumbalnoj razini bilateralnih jugularnih i azygos vene.

Rezultati:
Svi pacijenti su pokazali stenozu najmanje jedne vene. U svim slučajevima IVUS je potvrdio flebografsku kontrolu. IVUS dozvoljava procjenu anomalija pokreta venskih zalistaka koje nisu bile uočljive na flebografskoj kontroli u 5 bolesnika (38%). 4 bolesnika (31%) je imalo anomalije membrana azygos vene. Osim toga, u nekim slučajevima bio je prisutan dvostruki lumen.

Zaključak:
IVUS je koristan uređaj za otkrivanje venskih anomalija u CCSVI. Osobito omogućuje potpunu procjenu kretanja zalistaka koja se ne može obavljati flebografskom kontrolom. Štoviše, to je od temeljne važnosti za procjenu strukture azygos vene koja nije mogla biti jasno pokazana sa doppler ultrazvukom.

Nema komentara:

Objavi komentar