nedjelja, 11. rujna 2011.

Morfološke i hemodinamičke abnormalnosti u jugularnim venama u bolesnika s multiplom sklerozom

Phlebology - 8. rujna 2011.
Radak D, Kolar J, S Tanasković, Sagic D, Antonić Z, Mitrasinovic, Babić S, D
Nenezic, Ilijevski N.

Izvor
Klinika za vaskularnu kirurgiju, Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje, Medicinski fakultet sveučilišta u Beogradu, Heroja Milana Tepića 1, Beograd, Srbija.

Sažetak

CILJEVI:
Više područja stenoze i različite razine opstrukcije unutarnje jugularne i azygous vene (stanje poznato kao kronična cerebrospinalna venska insuficijencija) nedavno je nastala kao dodatna teorija poznatom autoimunom konceptu, objašnjavajući uzroke multiple skleroze (MS).
Cilj našeg istraživanja bio je procijeniti morfologiju interne jugularne vene (IJV) i hemodinamička obilježja u bolesnika s MS i usporediti ga s dobro podudarnim zdravim osobama i procijeniti rasprostranjenost abnormalnosti venskog protoka u obje skupine.


METODE:
Šezdeset i četiri bolesnika s klinički dokazanom MS i 37 zdravih pojedinaca bilo je uključeno u našu studiju. U svih bolesnika, IJV morfologija i hemodinamička obilježja su dijagnosticirana sa color doppler sonografijom, kao i poremećaji venskog toka.
Pacijenti su klasificirani u četiri skupine u skladu s kliničkim oblikom MS.
Analizirani su učestalost morfoloških i hemodinamičkih abnormalnosti u IJV.


REZULTATI:
Prisutnost suženja, uglavnom unutarnjih defekata kao što su abnormalni zalisci IJV, zabilježeno je u 28 bolesnika (43%) u MS skupini, te u 17 bolesnika (45,9%) u kontrolnoj skupini(P = NS).
Dodavanjem informacije sa dopplera o hemodinamičkom protoku kroz IJV razlika je značajna, u 42% MS bolesnika pokazuju se abnormalnosti protoka (27/64), u usporedbi s 8,1% kontrola (3 / 37), P


Zaključak:
U našoj skupini bolesnika, oboljeli od MS imali su značajno više morfoloških promjena i hemodinamičkih abnormalnosti
u usporedbi sa zdravim osobama koje ne boluju od MS-a. Ovi rezultati mogu biti dobro pokazani ne-invazivnim i isplativim Doppler ultrazvukom.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21903685

http://phleb.rsmjournals.com/content/early/2011/09/07/phleb.2011.011004.abstract

Nema komentara:

Objavi komentar