utorak, 13. ožujka 2012.

I drastična promjena u dva dana

prenosim sa Kurir-infa (koji je vijest preuzeo od Tanjuga)

ODOBRENA STUDIJA SA OBOLELIMA OD MULTIPLE SKLEROZE

       Utorak, 13. Mart, 2012.| Autor: Agencija TANJUG

Kliničku studiju započeli su vaskularni hirurzi Dragan Milić i Saša Živić sa saradnicima sprovodeći interventnu proceduru proširenja venskih krvnih sudova vrata kod pacijenata obolelih od multiple skleroze



NIŠ - Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je da će Kliničkom centru u Nišu biti dozvoljeno da nastavi sprovođenje kliničke studije kojom su obuhvaćeni oboleli od multiple skleroze, a koju su ranije osporavali pojedini stručni krugovi.
Kliničku studiju započeli su vaskularni hirurzi Dragan Milić i Saša Živić sa saradnicima sprovodeći interventnu proceduru proširenja venskih krvnih sudova vrata kod pacijenata obolelih od multiple skleroze.
"Tim lekara koji je započeo kliničku studiju ima naše puno poverenje, a rezultati studije će potvrditi ili osporiti da li treba ići u tom pravcu ili ne", rekao je Stanković i dodao da će odluku o nastavku sprovođena studije potpisati u toku dana ili sutra.
Stanković je istakao da "nemamo pravo da ugasimo nadu pacijentima zainteresovanim za tu proceduru".
Način finansiranja, prema njegovim rečima, biće definisan sa Kliničkim centrom, Republičkim fondom zdravstvenog osiguranja i drugim subjektima.
Milić, koji je predvodio tim lekara koji je započeo studiju, rekao je da ova intervencija ne košta mnogo, oko 100 evra po pacijentu, i da zato nije interesantna farmaceutskim kućama koje inače obezbeđuju sredstva za slične procedure.
"Činjenica je da posle intervencije kod jednog broja pacijenata dolazi do poboljšanja ukupnog zdravstvenog stanja i mi želimo da znamo zašto je to tako i zato je važno studiju nastaviti", kazao je Milić. On je rekao da ta procedura nije bila dopunski rad iako je greškom tako protokolisana u Kliničkom centru, ali da je nesporazum oko toga otklonjen.
"U Kliničkom centru je moguć dopunski rad prema uslovima propisanim novim pravilnikom", kazao je minsitar zdravlja.
Uslov je da se ispune normativi u prepodnevnom radu, da bi moglo da se radi i popodne, naveo je Stanković i dodao da niški Klinički centar nije podneo zahtev za dopunski rad u prošloj godini, a na zahteve iz 2009. i 2010. Ministarstvo zdravlja nije odgovorilo, pa je došlo do problema.

Nema komentara:

Objavi komentar