ponedjeljak, 12. ožujka 2012.

Zaboravni: Ministarstvo zdravlja ni poslije šest mjeseci nije odobrilo metodu proširenje vena

prenosim sa Press online
Zaboravni: Ministarstvo zdravlja ni posle šest meseci nije odobrilo metodu proširenje vena

Oboleli od multiple skleroze ispaštaju zbog nebrige nadležnih

Životi više hiljada pacijenata koji boluju od multiple skleroze ugroženi su, jer Ministarstvo zdravlja ni posle šest meseci, otkako je privremeno obustavilo metodu proširenja vena u KC „Niš", još ne odobrava tu intervenciju.
Dogovor pao u vodu
Predstavnici Ministarstva zdravlja i Udruženja osoba sa invaliditetom „CCSVI Alijansa"
U ovom ministarstvu kažu da će metoda biti odobrena čim se podnese zahtev, dok u KC Niš kažu da su to uradili pre više od mesec dana.
Posebna metoda proširenja vena kojom se pomaže obolelima od multiple skleroze uspešno se izvodila u okviru studije u KC „Niš", a prekinuta je krajem septembra prošle godine, pošto su lekari optuženi da su za to uzimali novac od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). Međutim, Press saznaje da su metodu stopirali beogradski lekari, jer pacijenti koji se podvrgnu ovoj intervenciji ne mogu da učestvuju u drugim kliničkim ispitivanjima lekova, koja svakoj ustanovi donose veliki novac.

Namerna opstrukcija?

U međuvremenu je ustanovljeno da u niškoj klinici nije bilo nezakonitih radnji, pa, iako je ministar zdravlja Zoran Stanković svom pomoćniku Dubravki Šaranović izdao nalog da reši taj problem, to do danas nije učinjeno.
Pomoćnik direktora Klinike za vaskularnu hirurgiju KC Niš dr Dragan Milić, jedan od članova ove studije, i sam pita šta se desilo.
- Ne znamo da li se radi o dugačkoj proceduri, namernoj ili nenamernoj opstrukciji, kad se ne radi ni o kakvoj velikoj filozofiji. Ministarstvo zdravlja samo treba da napiše da dozvoljava diletaciju vena kod osoba obolelih od multiple skleroze u KC „Niš" u okviru studije - priča dr Milić.

Metoda iz KC „Niš" nije nepoznata
U Ministarstvu zdravlja kažu za Press da će obezbediti dozvolu kada KC „Niš" podnese zahtev za početak primene metode kao nove zdravstvene tehnologije u lečenju obolelih od multiple skleroze.
- Neophodno je i sprovođenje multicentrične studije, koja bi pokazala opravdanost primene ove metode - navode u ministarstvu.
Ipak, dr Milić ističe da metoda koju oni izvode nije nepoznata.
- Diletacija vena je nešto što se radi poslednjih 25 godina. Drugo, naš rad je među 34 rada koja će u maju i junu biti publikovana, što je odlučeno prošlog meseca u Orlandu u Americi - napominje dr Milić.
Multidisciplinarni tim stručnjaka ,sačinjen od trojice radiologa, dvojice vaskularnih hirurga i isto toliko neurologa, ovom metodom operisao je veliki broj pacijenata, ne samo iz zemlje već i iz inostranstva. Osiguranici RFZO je nisu plaćali, dok su stranci iz zemalja u okruženju, ali i iz Nemačke, Engleske, Kanade, Rusije, Italije morali za nju da izdvoje oko 2.000 evra.
- Na taj način smo omogućili da studija može sama od sebe da živi. U jednom trenutku, određeni broj ljudi pokrenuo je negativnu kampanju, u okviru koje su nas lažno optužili za uzimanje novca iz Fonda. Procedura je privremeno obustavljena dok se ne završi istraga. Prošlo je pola godine, a mi i dalje nemamo odobrenje za rad, iako smo podneli zahtev pre mesec dana. Zbog toga trpi više hiljada pacijenata - kaže dr Milić.
Među tim pacijentima je i Dragomir Milenković (45), član UO Udruženja osoba sa invaliditetom „CCSVI Alijansa".
- Multipla skleroza mi je otkrivena početkom 2004. Lekovi za nju koštaju najmanje 1.500 evra mesečno. S obzirom na sve te okolnosti, čim sam 2010. godine saznao da postoji metod koji pokazuje značajne rezultate, stupio sam u kontakt s lekarima, pa mi je te iste godine urađena intervencija. Radi se o bezbolnoj i lakoj intervenciji proširenja vena vrata. Dolazi do normalnog protoka, a simptomi nestaju. Prva tri meseca bio sam mnogo bolje. Inače, šetam pomoću hodalice, a tada sam pravio korake sa štapom, pa čak i bez njega - priča Milenković.

VELIKA POMOĆ Radi se o bezbolnoj i lakoj intervenciji proširenja vena vrata. Prva tri meseca posle operacije bio sam mnogo bolje - Dragomir Milenković, pacijent

Brojne operacije pomažu
On ističe kako se dešava da ponovo dođe do suženja vena, zbog čega se intervencija radi nekoliko puta godišnje.
- To je sada onemogućeno, a simptomi se svakodnevno pogoršavaju. Nema pomaka s mrtve tačke „zahvaljujući" Dubravki Šaranović, i šefu kabineta ministra zdravlja. Ministar Stanković je rekao da nam niko neće oduzeti nadu i zadužio pomoćnika da to reguliše. Na stotine mejlova i telefonskih poziva uputili smo i njoj i šefu kabineta, ali sve je uzalud - ogorčen je Milenković.

Novinar:Ljubinka Račić

Nema komentara:

Objavi komentar