subota, 14. kolovoza 2010.

JOŠ JEDAN POKUŠAJ

Oboljeli od Multiple skleroze povezali su se putem internetskih stranica Facebooka, blogova, youtuba i raznih foruma sa zajedničkim ciljem. Cilj je zaustaviti i ako je moguće izliječiti se od Multiple skleroze. Multipla skleroza je dosad bila poznata kao autoimuna (organizam napada svoje stanice) neurološka bolest.
Uzrok se do danas nije našao, mada se već 150 godina nagađa o raznim mogućim uzrocima: genetskim, cjepivima, povredama….unutrašnjim uzrocima, vanjskim uzrocima, ali niti jedan nije dokazan.

Kako nema uzroka tako nema niti lijeka. Lijekovi koji su liječili i ublažavali simptome nisu prepisivani svim oboljelima iz raznih razloga. Neki oboljeli ne ispunjavaju uvjete za dobivanje interferona koji su propisani Pravilnikom HZZO, neki su primali interferon, ali im nije djelovao, neki su primali interferon, a uz njega razvili i neku drugu, čak i zloćudnu bolest radi koje su prestali sa uzimanjem, drugi lijekovi su u ranim fazama primjene (Campath, Tysabri, Copaxone….) sa već sad uočenim nedjelovanjem kod oboljelih, ali i opasnim nuspojavama, od kojih je jedna i fatalna. Tysabri kao nuspojavu ima nfekciju mozga, tzv. progresivnu multifokalnu leukoencefalopatiju PMLkoja je uzrokovala smrt kod više od 40 oboljelih.

Suočeni sa svim navedenim, ljudi oboljeli od MS, a koji su sačuvanih kognitivnih sposobnosti i služe se modernom tehnologijom (internetom), u 11./2009. godine saznali su za teoriju prof. dr. Zambonia, vaskularnog kirurga Sveučilišne bolnice iz Ferrare.
On se tražeći način da pomogne svojoj ženi oboljeloj od MS, vratio na teoriju, članke i bilješke raznih liječnika iz 20.st.
Od početka 20.stoljeća pa do danas Multiplu sklerozu se povremeno prikazivala kao moguću vensku bolest. Jedan od liječnika koji je to tvrdio 1937.godine, dr. Putnam, je na primjeru desetak pasa kojima je podvezao jugularne vene dokazao da su nakon nekog vremena razvile neurološki poremećaj, simptomima jednak Multiploj sklerozi.

Na podlozi te pretpostavke, uz pomoć dijagnostičkih uređaja danas dostupnih (Color doppler, MR, venografija) prof. Zamboni dokazao je na svojim ispitanicima suženje, malformaciju i poremećaj u drenaži venske krvi iz mozga i torakalnog dijela tijela. Ta loša drenaža kroz jugularne, vertebralne i Azygos venu uzrokovala je kod ispitanika taloženje željeza u mozgu, za koje je prof. Zamboni pretpostavio da je pokretač autoimune reakcije tijela koja kao odgovor ima uništavanje mijelina.
Mijelin, ovojnica u SŽS - središnjem živčanom sustavu, oštećena uništavanjem same sebe, ne provodi informacije iz mozga i kroz leđnu moždinu do ekstremiteta i ostalih živaca u organizmu.

Tako nastaju simptomi neurološke bolesti poznate pod nazivom MS.
Simptomi MS–a su: težak kronični umor, optički neuritis, dvoslike, tremor, spazam, vrtoglavica, nemogućnost kontroliranja stolice i mokraće, nemogućnost kretanja, utrnulost, mravinjanje, vibracije u tijelu, otežan govor….pa sve do opstrukcije disanja i fatalnog ishoda.

Prof. Zamboni je nađeni poremećaj venske cirkulacije nazvao CCSVI-kronična cerebrospinalna venska insuficijencija. Dijagnostika CCSVI sastoji se u jednostavnom pregledu Color dopplerom, nakon kojeg slijedi ako je potreban, pregled MRV, a na kraju i angiografija.
Rješenje navedenog poremećaja je u postupku koji se naziva balonska angioplastika, a radi se o postupku identičnom balonskoj angioplastici arterija koja je danas u svakodnevnoj upotrebi kod kardioloških bolesnika.

Pacijenti koji su prošli postupak otvaranja, oslobađanja vena balonskom angioplastikom, svjedoče o gotovo istovremenom poboljšanju, čak i nestajanju simptoma.
Nestajanje umora, točkica pred očima, zamagljenosti misli, povratak kontrasta boja, nestanak vrtoglavice, nestanak spazma, bolje kontroliranje mjehura, povrat topline u ekstremitete…

Od 11./2009. do danas u svijetu se rade istraživanja o vezi CCSVI i MS, a u desetak zemalja se regularno provode postupci balonske angioplastike.

Naše Ministarstvo zdravstva, mediji, liječnici opće medicine, vaskularni kirurzi, radiolozi, interventni radiolozi i neurolozi su od oboljelih od početka godine do danas dobili na desetke mailova, što zvaničnih, što osobnih sa informacijom i upitima o CCSVI.
Neurolozi su prema mišljenju Ministrstva zdravstva koje im je uputilo nekoliko zahtjeva za očitovanje, mjerodavni za oboljele od Multiple skleroze. 
Mišljenje upitanih naurologa je da je teorija nedovoljno ispitana i citiram „jedna velika zabluda“. Za to vrijeme u zemljama u našoj blizini postupci balonske angioplastike se izvode na državnim i privatnim klinikama.

Tako se u Srbiji u KB Niš, pod vodstvom vaskularnih kirurga dr. Milića i dr. Živića te interventnog radiologa dr. Bošnjakovića provodi postupak sa dozvolom Ministarstva zdravstva RS. Dr. Milić je dobitnik nagrade za najboljeg vaskularnog kirurga do 45. godina starosti izvan SAD za 2009. To govori o tome da ovdje nije riječ o šarlatanstvu što neki neurolozi pokušavaju inputirati.

Također studija koju na Sveučilištu Buffalo provodi dr. Živadinov, ne može se nazvati šarlatanskom, a preliminarne rezultate znaju i neurolozi i oboljeli, a svatko sa svoje strane proamtra čašu kao polupunu ili polupraznu.

Po svemu pročitanom i viđenom u ovih 9 mjeseci od objave teorije CCSVI u medijima, oboljeli konačno vide jednu logičnu, smislenu vezu Multiple skleroze sa mogućim uzrokom pa samim tim i nadu da se jednostavnim postupkom bez uzimanja nedjelotvornih, skupih i ne svima dostupnih lijekova, možda oporave i vrate u normalan život.

Samo jedan mali znak dobre volje je potreban da se prekine demagogija neurologa koji pod zagovaranjem dobrobiti pacijenata, štiteći neke interese koje samo oni vide, opstruiraju uvođenje dijagnostike i angioplastike u postupak liječenja CCSVI, poremećaja koji ne postoji u vezi sa MS kako oni kažu.

Mi oboljeli pak kažemo, znamo za povezanost neurologa i farmaceutske industrije koja na lijekovima za Multiplu sklerozu po podacima za 2008. godinu ima prihod od 8 milijardi $.
Većina eksperata koji se danas spominju kao relevantni u kontriranju prof. Zamboniu (dr.Freedman, dr. Barachini, dr.  Khan, dr. Compston…) prema podacima svima dostupnim, u potpunom su sukobu interesa kad pišu o ovoj teoriji, jer su financirani od farmaceutskih kuća, u nekima su čak i prezentori za gore navedene lijekove, a to njihovu vjerodostojnost čini najblaže rečeno upitnom.

I to nije sve, niti jedan od tih lijekova nije pokazao poboljšanja u tako kratkom vremenu i bez nuspojava, kao ovaj jednostavan postupak.
Neurolozi navode dva smrtna slučaja od provedene angioplastike sa ugradnjom stenta i to je nešto s čime opravdavaju svoju zabrinutost i zahtjeve za strpljenje i taktiku čekajmo....možda sve nestane kao da se nije dogodilo.....

Studije kojima razni neurolozi sad pokušavaju osporiti Zambonijevu teoriju još više pokazuju da je dobrobit pacijenata potpuno nevažna. Radi se o traženju načina kako osporiti postupke i zadržati svoj status među pacijentima, kako zadržati pacijente oboljele od MS pod okriljem neurologa i kako zadržati prihode od lijekova na razini kao do sad i još ih povećati.

To je stvarni razlog za njihovu brigu.

Sve Vas koji ovo čitate molim da informirate o CCSVI vaše liječnike opće prakse, specijaliste, liječnike medicine rada, oboljele koje poznajete, obitelji oboljelih, političare koji nemaju sluha za oboljele……medije koji objavljuju tko je i kad od naših starletica, modnih i inih mačaka išao do wc-a i u čemu.......

Vjerujem da ćemo uspjeti, da će netko tko ima mogućnost da o tome odluči, odlučiti.....i dozvoliti da pokušamo...

Možda će se glas oboljelih i njihova želja da sudjeluju u liječenju konačno čuti.

Molim Vas da pogledate LETAK za printanje na A4 papir, potrebno rezanje po pola,  dijelite ga i ostavljate gdje god smatrate da može pomoći.

Nema komentara:

Objavi komentar