četvrtak, 26. kolovoza 2010.

SIR- udruženje interventnih radiologa-uvod u članak iz rujanskog broja

Uvod za članak koji će izaći rujanskom broju Journal of Vascular and Interventional Radiology.
Imajući na umu da intervencija na venama može igrati potencijalno važnu ulogu u liječenju nekih pacijenata koji boluju od multiple skleroze – neizlječive bolesti - društvo za intervencijsku radiologiju dalo je izjavu kojom daje svoju podršku za visoko kvalitetna klinička istraživanja, koja će utvrditi sigurnost i učinkovitost intervencije za MS.
SIR – ova izjava je potvrđena od strane kanadskog udruženja intervencijskih radiologa i biti će objavljena u Journal of Vascular and Interventional Radiology.

„Društvo za intervencijsku radiologiju bi se željelo aktivno uključiti u razvoj zasnovan na dokazima za primjenu mogućeg postupka na pacijentima s MS“ izjavio je predsjednik SIR –a, James F. Benenati, MD, FSIR. "Dovršenje visoko kvalitetne studija - na primjer, na kroničnoj cerebrospinalnoj venskoj insuficijenciji (CCSVI, pokazalo je abnormalnosti u drenaži krvi iz mozga i leđne moždine). Postupak za MS - bi trebao biti istraživački prioritet za istražitelje, agencije za financiranje i govornike MS zajednice.", dodao Benenati, koji predstavlja gotovo 4.700 liječnika, znanstvenika i srodnih zdravstvenih profesionalaca posvećenih poboljšanju zdravlja kroz minimalno invazivni postupak.

Oko 500.000 ljudi u SAD-u ima MS, i SIR razumije želju javnosti da unaprijedi tretman za MS, do sad smatranu autoimunom bolesti u kojoj ¬ tijelo napada vlastite stanice. Trenutno, lijekovi mogu usporiti bolest i pomoći kontroli simptoma.

Uloga CCSVI u M.S. i endovaskularni tretman (kroz kateter smješten u vene) kojeg interventni radiolog preko balonske angioplastike i / ili stenta otvara vene "mogao bi biti primjenjiv za pacijente i aktivno ga se i stražiti", rekao je Benenati. "Ideja da postoji venska komponente za razvoj (ili uzrok) nekih simptoma u pacijenata s MS je radikalan odmak od trenutnog medicinskog razmišljanja ", istaknuo je.

"SIR prepoznaje izazov i potencijalnu priliku predstavljenu obećavajućim ranim studijama ili intervencijskih pristupa liječenju MS", rekao je Benenati.

SIR se kreće brzo da "katalizira" razvoj potrebnih studija okupljanjem stručnih istraživača u slikom vođenu-vensku intervenciju, neurologe, sustav obrada slike središnjeg živčanog sustava, MS rezultate i procjene, metodologije kliničke studije, dodao je.

Iako korištenje balon angioplastike i stenta još ne može biti potvrđen kao rutinski klinički tretman za MS, SIR se zalaže za nacionalnu, vodeću ulogu u pokretanju potrebnih napora, rekao je Benenati.

SIR -ova izjava se slaže sa M.S. govornicaima, liječnicima i drugim pružateljima pomoći da korištenje bilo kojeg tretmana (anti-upalnog, imunomodulatornog, intervencijskog ili drugog) u MS bolesnika treba temeljiti na individualiziranoj procjeni pacijentovog statusa bolesti, njenoj ili njegovoj toleranciji prethodne terapije, osobito znanstvenoj vjerodostojnosti liječenja, te snazi i metodološkoj kvaliteti pratećih kliničkih dokaza.

Kada uvjerljiv dokaz nedostaje, SIR smatra da su ove teške odluke, često najbolje kad su donešene od strane pojedinog pacijenta, njihove obitelji i njihovih liječnika," primjećuje Benenati.

Ako intervencijska terapija dokaže da je učinkovita, MS bolesnika treba liječiti kod liječnika koji imaju specijalizirana znanja i osposobljeni su u pružanju slikom vođenog venske tretmana, rekao je Benenati. Intervencijski radiolozi razvili su balonsku angioplastiku i ugradnju stenta i upotrebljavaju te postupke na dnevnoj bazi na tisućama bolesnika s različitim venskom stanjima.

"Intervencijski radiolozi se brzo uspinju u inovacijama i izuma - od pionirske do suvremene medicine s uređajima, lijekovima i metodama u liječenju pacijenata minimalno invazivno", rekao je.

O društvu za intervencijsku radiologiju
Intervencijski radiolozi su liječnici koji su se specijalizirali u minimalno invazivnim, ciljanim tretmanima. Oni nude najdublje znanje o najmanje invazivnim tretmani ma dostupni u kombinaciji s dijagnostičkim i kliničkim iskustvom u svim specijalitnostima. Oni koriste X-zrake (RTG), MR i druge tehnike da se uvede kateter u tijelo, kao u arterije, za liječenje na samom izvoru bolesti.

Kao izumitelji angioplastike i kateterom ugrađenog stenta, koji su prvi put korišteni u nogama za liječenje periferne arterijske bolesti, intervencijski radiolozi su razvili minimalno invazivne metode moderne medicine.

Danas, intervencijska onkologija je rastuće područje intervencijske radiologije. Intervencijski radiolozi mogu isporučiti tretman za tumor izravno u tumor bez većih nuspojava ili štete za obližnje normalno tkivo.

Mnoga stanja za koja je bila potrebna operacija, mogu se liječiti manje invazivno od strane intervencijskih radiologa.

Tretmani Intervencijske radiologije nude manji rizik, manje boli i manje vremena za oporavak u usporedbi s otvorenom operacijom.

Za više informacija o društvo intervencijskih radiologa i za pronalaženje onih intervencijskih radiologa koji pružaju postupak u liječenju CCSVI, posjetite SIR web stranica na www.SIRweb.org i traženje liječnika po http://doctor-finder.SIRweb.org/.


Posjetite www.SIRweb.org.

Nema komentara:

Objavi komentar