petak, 12. ožujka 2010.

Kako je sve počelo?

Bolujem od Multiple skleroze. Za one koji znaju što je to, ovaj dio neka preskoče, a za one koji ne znaju neka im bude lakše, ne znamo niti mi, ali sad pokušavamo saznati uzrok, jer posljedice nažalost mi oboljeli znamo..
Multipla skleroza je demijelinizacijska bolest do sad nepoznatog uzroka.


Demijelinizacijske bolesti nastaju zbog oštećenja mijelinske ovojnice. Mijelinska je ovojnica, kao što joj samo ime kazuje, omotač koji obavija živčana vlakna i ima vrlo važnu ulogu u živčanom sustavu.
Građena je od bjelančevina (20%) i masti (80%), koji su poznati pod nazivom lipoproteini. Mijelinska ovojnica, osim toga što ima ulogu zaštite živčanoga tkiva, ima još jednu vrlo važnu ulogu – omogućuje vrlo brzo širenje električnog impulsa živčanim vlaknom.
Demijelinizacijske su bolesti ona patološka stanja pri kojima dolazi do oštećenja mijelinske ovojnice koja obavija živča na vlakna u mozgu i leđnoj moždini ili na perifernim živcima.
Živčani (električni) impuls živčanim se vlaknom koje ima neoštećenu mijelinsku ovojnicu širi vrlo velikom brzinom, što omogućuje normalno funkcioniranje čovjeka.
Kada je ovojnica oštećena, brzina širenja živčanog imulsa vrlo je usporena ili se širenje živčanih impulsa, osobito impulsa visoke frekvencije, te tada nastaju različiti neurološki ispadi kao npr.:dvoslike, umor, vrtoglavice, trnjenje, mravinjanje,spazmi, poremećaj ravnoteže i koordinacije, inkontinencija, opstipacija te u najtežim slučajevima nemogućnost kretanja, gutanja i disanja.

Nema komentara:

Objavi komentar