petak, 12. ožujka 2010.

Što je CCSVI?

U 2006 talijanski profesor na Sveučilištu u Ferrera, dr. Paolo Zamboni pokrenuo eksperiment koji će vjerojatno imati velike posljedice za razumijevanje i liječenje MS. Objavom članka u The Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry http://jnnp.bmj.com/content/80/4/392.full pokrenuo se svijet MS.
Prof. Zamboni je istraživanje započeo potaknut stanjem svoje supruge, oboljele od MS i tako otkrio problem u drenaži mozga te ga nazvao CCSVI-kronična cerebrospinalna venska insuficijencija.
Teorija dr. Zambonija kaže da je CCSVI složeno krvožilno stanje karakterizirano sužavanjem extra-kranijalnih vena koje ograničavaju normalan odljev krvi iz mozga.

Neučinkovita drenaža tada uzrokuje promjene u protocima krvi unutar mozga koje na kraju uzrokuju ozljede moždanog tkiva i degeneraciju neurona. CCSVI negativno utječe na postojanost krvno-moždane barijere(BBB) što uzrokuje njenu povećanu propustljivost i na taj način olakšava autoagresivnim imuno stanicama da do dođu do centralnog živčanog sistema i započnu proces bolesti.
Dolazi do taloženja željeza u mozgu grupiranog oko vena koje odvode krv iz mozga što je vrlo opasno. Stvaraju se slobodni radikali, a oni su ubojice ćelija.

Postoje tri glavne vene koje vraćaju krv iz mozga do srca: dvije unutarnje jugularne i azygos vena.
Jedna ili sve od tih vena mogu biti sužene, blokirane, imaju neispravne zaliske ili čak potpuno nedostaju.
Takve venske malformacije može se relativno jednostavno otkriti pomoću Color dopplera (UZV), koji pokazuje brzinu i smjer protoka krvi u venama. Također se dijagnostika može napraviti i na MRV (MR venografija).
Kada je potvrdio vensku malformaciju, prof.Zamboni je sa suradnicima proveo postupak kojim je otvorio sužene vene. Postupak može biti baloniranje kojim se vena proširuje balonom ili ugradnja stenta.
Taj postupak je prof. Zamboni nazvao The Liberation Treatment, sa simboličkim značenjem za oboljele od MS.
Postupci u Italiji se ovog časa ne izvode.

Trenutno su u tijeku studije o povezanosti CCSVI i MS su na institutu u Buffalu, USA.
Provodi ih dr.Živadinov neurolog iz Rijeke. Prvi objavljeni rezultati bude velika očekivanja i nadu oboljelih da je ovo put ka razrješenju misterije MS.
http://www.buffalo.edu/news/fast-execute.cgi/article-page.html?article=109370009

Procedure se obavljaju u Poljskoj, Bugarskoj, a očekuje se uskoro početak studije i mogućnost postupaka u Srbiji.

Nema komentara:

Objavi komentar